SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Conzato Caso

  • Ser Conzato Caso Ser Conzato Caso
  • Ser Conzato Caso Ser Conzato Caso
Konsystencja i wygląd:
Ser Conzato Caso jest też zwany jako Conciato romano lub Caso di Conza. Produkowany jest z mleka krowiego, owczego i koziego. Twarogi są zbierane, umieszczane w koszach i dociskane ręką. Wtedy ser jest pozostawiany do wyschnięcia na 2-3 miesiące. Po tym czasie dawany jest do roztworu, który składa się z wody, oleju, octu, dzikiej mięty i czerwonego pieprzu. Ser przechowywany jest w glinianych lub szklanych naczyniach i obraca się go co miesiąc. Na tym etapie, który może trwać nawet rok, pleśń rozwinie się na powierzchni sera a sam ser będzie mia ł kremową konsystencję. Waga sera to 200-300 gram.

Zapach i smak:

Intensywny i ostry smak.

Pochodzenie:
Produkowany jest we Włoszech, w miejscowości Pontelatone, w prowincji Caserta.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis