SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Conciato Romano

  • Ser Conciato Romano Ser Conciato Romano
Wygląd i konsystencja:
Ser Conciato Romano wytwarzany jest z koziego, krowiego, owczego mleka lub ich mieszaniny. Produkowany jest wiosną i latem w Pontelatone (Caserta).Jego historia sięga czasów Samnitów (600 pne do ok. 290 pne). Ser jest żółty w kolorze orzecha laskowego. Ma cylindryczny kształy, wysokość waha się od 6 do 12 cm, średnica 10-14 cm. Waży od 1 do 2 kg.

Smak i zapach:
Ostry  i trwały zapach .W smaku intensywny i aromatyczny.

Pochodzenie:
Wytwarzany tradycyjnie na górze Maggiore.


Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis