SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Comte

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Comte Ser Comte
  • Ser Comte Ser Comte
  • Ser Comte Ser Comte
  • Ser Comte Ser Comte
  • Ser Comte Ser Comte
  • Ser Comte Ser Comte
Wygląd i konsystencja:
Comté to tradycyjny, twardy ser o cechach zbliżonych do szwajcarskiego Gruyčre (Gruyere). Ser ma kształt okręgu o średnicy 75 cm i masie 35 kg. Ma twardą, ciemną, prawie brązową skórkę i żółty miąższ o słonym, orzechowym, aromatycznym smaku oraz mało oczek. We Francji jest to ser, którego produkuje się najwięcej ze wszystkich innych gatunków, a jego jakość podlega stałej kontroli.

Komponenty i wytwarzanie:

Do produkcji jednego sera potrzeba aż 530 litrów mleka, pochodzącego od krów rasy Montbéliard wypasanych na górskich stokach. Dojrzewanie sera trwa od 3 miesięcy do 2 lat. Smak i aromat Comté zależy od pory roku, podczas której jest on produkowany. W lecie, gdy krowy jedzą świeżą trawę na łące, ser jest bardziej żółty, w smaku bardziej aromatyczny, a w zimie - podczas karmienia sianem - jego barwa staje się podobna do kości słoniowej, natomiast smak wyraźnie orzechowy. W wyniku dojrzewania w serze powstają małe oczka. Comté wymaga długiego okresu dojrzewania. Dojrzewa od 10 do 16 miesięcy.

Jakość można łatwo poznać po kształcie, rozmiarze i stanie, w jakim są dziurki („oka”) sera. Wahają się one od wielkości ziarnka grochu do pestki z wiśni. Comté wymaga długiego okresu dojrzewania. W procesie dojrzewania jego skórka staje się złotożółta lub nawet brązowa i twardnieje. Wytwarza go 190 mleczarni, znany jest jako 'fruitières' w płaskowyżu Jura.

Smak i zapach:

Comté jest serem bardzo kremowym , owocowo słodkim w smaku - nigdy pikantnym. Produkowany latem ma owocowy posmak, w zimowym wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów laskowych. Posiada aromat gotowanego mleka.

Pochodzenie:

Od prawie tysiąclecia jest wytwarzany tą samą metodą w górach Jury, w małych lokalnych mleczarniach. Najlepszy pochodzi z Haut-Doubs i Haut-Jura. Trawa z wysoko położonych łąk daje mleku zapach i smak kwiatów i ziół górskich. Produkowany jest od czasów Karola Wielkiego. Ser posiada certyfikat AOC.

Podawanie:

Ser pasuje do kieliszka wina Jaune z Jury. Pokrojony w kostkę ser podawany jest do aperitifów i stosowany jako składnik sałatek. Konieczny do fondue, znakomity do zapiekanek, sufletu serowego i sosów.

Polecane wino
:
Côtes du Jura, Vin de Paille. Chardonnays z Kalifornii, czerwone wino z doliny Rodanu, takie jak Chateauneuf du Pape.

Wartości odżywcze:

Zawiera 45% tłuszczu.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis