SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Colston Bassett Stilton

  • Ser Colston Bassett Stilton Ser Colston Bassett Stilton
  • Ser Colston Bassett Stilton Ser Colston Bassett Stilton
  • Ser Colston Bassett Stilton Ser Colston Bassett Stilton
  • Ser Colston Bassett Stilton Ser Colston Bassett Stilton
  • Ser Colston Bassett Stilton Ser Colston Bassett Stilton
  • Ser Colston Bassett Stilton Ser Colston Bassett Stilton
Wygląd i konsystencja:
Colston Bassett Stilton to ser wytwarzany ręcznie w kształcie stożka. Posiada kremowe, maślane tekstury z żyłkami zielankowatej pleśni. Skóra jego pomarańczowa z białami jej wykwitami. Do produkcji wykorzystuje się podpuszczkę zwierzęcą.

Komponenty i wytwarzanie:
Dojrzewający 4 miesiące, najlepszy od października do lutego, kiedy to do sprzedaży trafiają sery z sierpniowego mleka. Do produkcji  jednego sera o wadze 7,5 kg potrzeba aż 72 litrów mleka.

Smak i zapach:

Kremowy, pięknie pachnący “king of the blues”(słono-orzechowy, miodowo-skórzany).

Podawanie:

Dobry z Porto, Sherry, Sauternes, z amerykańskim piwem orzechowym.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis