SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Colby

  • Ser Colby Ser Colby
  • Ser Colby Ser Colby
  • Ser Colby Ser Colby
Wygląd i konsystencja:
Colby to tradycyjny, farmerski ser twarogowy z płukaną skórką, o nieregularnej oczkowatości. Rozmiary sera różnią się miedzy sobą, ale zazwyczaj jest on dostępny w sporych blokach i bez skórki. Ser Colby jest bardziej wilgotny niż Cheddar, o bardziej elastycznej konsystencji. Przypomina angielskie sery typu Cheddar. Jest od nich łagodniejszy, nie tak suchy i o naturalnej barwie (nie dodaje się barwników).

Komponenty i wytwarzanie:

Colby produkowany jest z mleka krowiego. Skrzepy mleka są dokładnie płukane w słodkiej wodzie, aby usunąć wszystkie pozostałości serwatki oraz laktozy. Zapobiega to wzrostowi poziomu kwasowości w twarogu, dzięki czemu sam ser pozostaje miękki i elastyczny, o słodkim i łagodnym smaku. Ten ser dojrzewa w cztery miesiące. Jest produkowany według specjalnej receptury: po odsączeniu serwatki, twaróg polewany jest strumieniem zimnej wody, aż do chwili schłodzenia się do temperatury ok. 26 °C. Zawartość tłuszczu to 50%. Masa sera wynosi ok.18kg [choć w Nowej Zelandii ma niekiedy masę ok. 36kg i jest w dwóch wariantach: ze skórką i bez skórki].

Smak i zapach:

Ser Colby jest bardziej słodki, niż ostry i korzenny. Łagodny podobny do sera Cheddar.

Pochodzenie:

Jeden z najbardziej znanych gatunków sera produkowanego w USA. Został on nazwany na cześć miasta w stanie Wisconsin, gdzie po raz pierwszy go wyprodukowano. Zwany jest amerykańskim serem Cheddar. Jego nazwa pochodzi od miasta Colby.

Podawanie:

Colby musi być spożywany zaraz po zakupie, w przeciwnym razie stanie się suchy i straci swój smak. Można go używać do sałatek, kanapek, lub podawać z owocami. Łatwo się topi dlatego doskonały również do zup, sosów i zapiekanek.

Proponowane wino:
Riesling, Szampan, Cabernet.

Wartości odżywcze:
100 gramów sera zawiera:
wartość energetyczna - 394 kcal
węglowodany - 2,57g
białka - 23,76g
tłuszcze - 32,11g
cholesterol - 95mg

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis