SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Coeur de Touraine

  • Coeur de Touraine   www.mundoquesos.com/ Coeur de Touraine www.mundoquesos.com/
  • Ser Coeur de Touraine Ser Coeur de Touraine
Wygląd i konsystencja:
To mały, farmerski ser, z mleka koziego. Pochodzi z tej samej rodziny co Selles-sur Cher. Formę ma w kształcie serca, pokryty jest węglowym popiołem.Jest również wersja bez popiołów.Zawartość tluszczu: 45%.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser dojrzewa minimum 3 miesiące. W tym czasie skórka zmienia kolor z niebiesko - białej w intrygujący szary. Ser idealnie reprezentuje sery o śnieżnobiałym miąższu. Podczas dojrzewania, serowe smaki mieszają się z piwnicznymi, w których są przechowywane, dając cudowny smak wsi, który tak wszyscy uwielbiają.

Smak i zapach:
Ma mocny, ser lepi się, ale zaraz po chwili gdy znajdzie się w ustach, zaczyna się roztapiać. Czasami bywa, że ser jest słonawy.
Sama skorkama smak slodkiego kadzidla.

Podawanie:
Najlepiej spożywać go z orzechami i na chlebie z rodzynkami. Wina pasujące: Białe wino: Sancerre (Sauvignon grape).

Proponowane wina:Vacqueyras lub Sancerre blanc

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis