SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Clacbitou

  • Clacbitou Clacbitou
  • Se Clacbitou Se Clacbitou
Wygląd i konsystencja:
Clacbitou to ser farmerski stworzony w Charolais w regione Burgundii. Clacbitou stwarza delikatne poczucie, tłustego, a jego zapach jest wieloraki. Świeży Clacbitou ma mniej aromatów i prezentuje się delikatnym natężeniem. Clacbitou prezentuje odznaczający się smak mleczny i aromat siana i orzechów. Kiedy dojrzeje, miąższ robi się bardzo gładki, biały i zwarty. Posiada cienką naturalna skórkę . Można go spożywać na każdym etapie jego dojrzewania. Ser ma kształt cylindra o średnicy 5 cm, wysokości 7-8 cm i wadze 150 gram. Produkowany jest z niepasteryzowanego mleka koziego.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Clacbitou jest wytwarzany z mleka koziego, dojrzewa od 2 do 5 tygodni w chłodnej piwnicy. Produkuje się go od wiosny do jesieni.

Podawanie:

Białe wino: Rully (Chardonnay Grape).
Owocowe czerwone wino: Fleurie (Gamay Noir Grape).

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis