SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cirrus

  • Cirrus Cirrus
  • Cirrus      źródło:www.mundoquesos.com Cirrus źródło:www.mundoquesos. com
Wygląd i konsystencja:
ser pleśniowy wytwarzany z krowiego mleka. Podobny do Camembert ale ma nieco gęstszą teksturę. Ma aksamitną i jadalną skórkę pokrytą białą pleśnią. Wnętrze miękkie, kremowe, w kolorze kości słoniowej. Dojrzewa 3-4 tygodnie. Zawartość tluszczu: 45%.

Smak i zapach:
ser o aromacie ziemi i smaku grzybów, lekko slony.

Pochodzenie:
produkowany w okolicach Olympic PeninsulawPort Townsend w stanie Waszyngton w USA, jednak ma swoje korzenie w tradycji francuskiego sera. Nazwa inspirowana jest od małych, cienkich i białych chmur, które wiszą nad Olympic Mountains(Park Narodowy Ollympic).

Podawanie:
dobrze smakuje podany razem z migdałami, figami i gruszkami. Idealny z truskawkami i lampką wina Cava, Cabernet Sauvignon czy Pinot Gris
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis