SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cilia

  • Ser Cilia Ser Cilia
Wygląd i konsystencja:
Cilia to miękki ser pleśniowy z mleka koziego, podobny do sera Camembert de Normandie. Dojrzewa trwa około 9 tygodni, podczas ktorych rozwija się skórka pokryta białą pleśnią z lekko brązowymi plamami. Wnętrze sera jest jasnożółte o kremowej konsystencji. Zawartość tłuszczu:45%.

Zapach i smak:
Ser ma wyraźny zapach mchu i grzybów,w smaku jest mocny i złożony, z nutą świeżej trawy.

Podawanie:
Aby cieszyć się bogactwem smaków zaleca się spożywanie sera w temperaturze pokojowej, należy go jeść łyżeczką lub z chrupiącym chlebem z dodatkiem pigwy.

Proponowane wina:
Sancerre, Sauvignon Blanc lub Pinot Blanc.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis