SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Churut

  • Ser Churut Ser Churut
Komponenty i wytwarzanie:
Churut to ormiański serek ziołowy sporządzony z huślanki czyli zagotowanego i schłodzonego do temperatury pokojowej mleka krowiego, przetrzymywanego przez okres ok.12 godzin w drewnianej kadzi, w której uprzednio trzymano kwaśną śmietanę.
Do huślanki dodaje się listki pietruszki, selera, szczawiu itp. oraz sól, a następnie długo się gotuje.
Rozgotowaną masę wlewa się do płaskich naczyń, a po ostygnięciu formuje się z niej stożki o masie ok. 100g i suszy.
Serek daje się długo przechowywać, a po starciu służy jako przyprawa smakowa do zup.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis