SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chihuahua

  • Ser Chihuahua Ser Chihuahua
  • Ser Chihuahua Ser Chihuahua
  • Ser Chihuahua Ser Chihuahua
  • Ser Chihuahua Ser Chihuahua
Wygląd i konsystencja:
Queso Chihuahua, to miękki ser produkowany z mleka krowiego. To oryginalny meksykański ser, dostępny w kształtach okrągłych, kulistych. Ser nosi nazwę meksykańskiego stanu Chihuahua.
Queso Chihuahua jest podobny do sera Cheddar czy Monterey Jack.

Komponenty i wytwarzanie:

Mleko jest podgrzewane do 65 C przez pół godziny, a następnie temperatura jest obniżana do 35C. Dodaje się bakterie podpuszczki i annato. Po tym procesie zsiadłe mleko kroi sie, soli i wkłada do form. Ser jest następnie pakowany w folie i pozostawiony do dojrzewania na 1 miesiąc. Okres trwałości również wynosi 1 miesiąc.

Pochodzenie:

Często nazywany jest queso menonita, po Mennonitach, społeczności w północnym Meksyku, która ten ser produkowała.

Podawanie:
Może być używany do Fondue lub dipów.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis