SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chhurpi

  • Ser Chhurpi Ser Chhurpi
  • Ser Chhurpi Ser Chhurpi
  • Ser Chhurpi Ser Chhurpi
  • Ser Chhurpi Ser Chhurpi
  • Ser Chhurpi Ser Chhurpi
  • Ser Chhurpi Ser Chhurpi
Komponenty i wytwarzanie:
Chhurpi jest serem wędzonym. Robiony jest z mleka jaka. Mleko jest podgrzewane do temperatury 60 - 65 º C. Przefermentowane mleko poddaje się koagulacji. Następnie wkłada do drewnianych form i naciska kamieniami przez 24 godzin. Później kroi na małe kawałki, które pozostawia się do wyschnięcia na 12 do 15 dni lub wędzi przez około 10 dni. Ser jest Dostępny w Tybecie, Bhutanie i Nepalu. W Nepalu, nazywany jest "Chhuga Chhurpi" lub po prostu "Chhurpi. W Bhutanie, nazywa się "Durukhowa" lub "Durukho.

Pochodzenie:

Całe wschodnie Himalaje.

Wartości odżywcze:

Zawiera 8-9% tłuszczu.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis