SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chevrotin

  • Ser Chevrotin des Aravis Ser Chevrotin des Aravis
  • Ser Chevrotin des Aravis Ser Chevrotin des Aravis
  • Ser Chevrotin des Aravis Ser Chevrotin des Aravis
Wygląd i konsystencja:
Chevrotin to ser z mleka koziego wytwarzany w Chaîne des Aravis w Sabaudii. Ma wilgotną, żółto-pomarańczową skórkę, pokrytą plamkami białej pleśni. Masę serową ma zaokrągloną, łagodną, o szlachetnej fakturze i topiących się brzegach. Ser ma kształt walca o średnicy 9-12 cm, wysokość 3-4,5 cm i waży od 250-350 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Proces dojrzewania trwa od trzech do sześciu tygodni. Podczas dojrzewania ser Chevrotin jest płukany solanką. Status AOC otrzymał w 2002 roku.

Smak i zapach:

Ser Chevrotin ma smak orzechowy i jest całkiem aromatyczny.

Proponowane wina:


Vin de Savoie.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis