SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chevrochon

  • Chevrochon Chevrochon
  •  Chevrochon    www.mundoquesos.com/Chevrochon Chevrochon www.mundoquesos.com/Che vrochon
Wygląd i konsystencja:
ser wytwarzany pasteryzowanego mleka koziego.Pochodzi z tradycji szwajcarskiej.Był jednym z pionierów w produkcji sera "raclette" w Kanadzie.Ser pleśniowy,półmiękki.Podczas dojrzewania skórka przemywana solanką.Tekstura kremowa,gładka i elastyczna.Pokryty cienką,pomarańczową skórką.Zawartość tłuszczu: 50%.Ser jest dostępny w postaci grubej płyty.

Smak i zapach:
przyjemny i łagodny smak koziego mleka,o aromacie ziemi.

Podawanie:
podawany z żytnimi grzankami i jabłkami,dobrze się topi więc wykorzystywany do zup,sosów i dań z makaronu.

Proponowane wino:
Chablis Premier Cru, Coteaux du Languedoc lub Macon
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis