SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chevre des Alpilles

  • Chèvre des Alpilles Chèvre des Alpilles
  • Ser Chevre des Alpilles Ser Chevre des Alpilles
Wygląd i konsystencja:
Chevre des Alpilles to mały, młody ser, pochodzący z hodowli u podnóża gór Alpilles. Wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka koziego. Jest to miękki, delikatny ser, dojrzewający przez co najmniej 10 dni. Ma kształt cylindra, średnicę 6 cm, wysokość 2 cm i waży 60 gram. Jest serem sezonowym.Produkcja tego sera odbywa się tylko latem. Ser Chevre des Alpilles jest niegotowany i niepasteryzowany. Skórką jest naturalnie spleśniała a wnętrze kremowe.Zawartość tłuszczu:45%.

Smak i zapach:
smakjest łagodny,lecz nieco kwaśny,zapach koziego mlekai ziół.

Podawanie:
może byćpodawany na deskęserów lub z kromką chleba,zorzechami i rodzynkami, używanyw kuchnido zapiekanek.

Proponowane wina:
Cave deChablislubLa CroixdeSaint-Estèphe.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis