SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cheshire

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Cheshire Ser Cheshire
  • Ser Cheshire Ser Cheshire
Wygląd i konsystencja:
Istnieją trzy rodzaje sera Cheshire: Biały, Czerwony (barwiony przy pomocy annato) i Niebieski, przebijany podczas procesu utwardzania, co skutkuje niebieskimi żyłkami pleśni. Cheshire jest serem o jędrnej fakturze i jest nieco bardziej kruchy niż Cheddar. Ser ten zaliczany jest do serów półtwardych, podpuszczkowych oraz dojrzewających. Każdy ser ma około 30 cm wysokości, 20 cm średnicy, waży 8 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Cheshire wymaga dwóch do sześciu miesięcy dojrzewania, a jego aromat wyostrza się w trakcie tego procesu. Soczysty miąższ zabarwiony na pomarańczowo, łatwo pęka, kruszy się i porasta pleśnią ale ma za to wspaniały kwaskowaty smak z aromatem skórki pomarańczowej lub orzechów. W produkcji przemysłowej skórka najczęściej powlekana jest parafiną a miąższ jest kremowy i trwalszy. Jest ciasno owijany chustą serowarską i w ten sposób dojrzewa przez kilka miesięcy, czasami nawet do dwóch lat. Odmiana sera Cheshire z przerostem pleśni rywalizuje o tytuł najlepszego sera świata z serem Stilton.

Smak i zapach:

Jego smak jest bogaty, łagodny i lekko słony, a ser charakteryzuje się doskonałym posmakiem.

Pochodzenie:

Cheshire to jeden z najstarszych serów angielskich, opracowany w XII wieku. Tradycyjnie wyrabiany Cheshire, znany jest od XVI wieku.

Podawanie:

Cheshire nadaje się doskonale do opiekania, na przekąski z dżemem agrestowym i malinowym oraz do tarcia. Znakomicie komponuje się z innymi serami. Ze względu na swoją półmiękką
konsystencję, doskonale nadaje się do topienia i smażenia, jako dodatek
do chleba, krakersów oraz grzanek.
Ciekawostka:
Zarówno białe jak czerwone, szybko dojrzewają i pokrywa
je warstwa zjełczałego tłuszczu. Aby tego uniknąć, należy przechowywać
sery w lodówce, dokładnie zawinięte w folię, pamiętając aby co parę dni
ją zmieniać.

Wartości odżywcze:

Tłuszcz w suchej masie wynosi 48%.

Proponowane wina:

Cabernet Merlot, Sauvignon.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis