SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chemmy

  • Ser Chemmy Ser Chemmy
  • Se Chemmy w towarzystwie serów jednego producenta Se Chemmy w towarzystwie serów jednego producenta
Wygląd i konsystencja:
Ser Chemmy powstaje z niepasteryzowanego mleka koziego, przy użyciu podpuszczki. Jest miękki o jasnożółtej skórce z plamami białej pleśni.W kształcie przypomina rulon. Wnętrze ma kremowe i lepkie ,lekko suche przy skórce. Łatwo topi się w ustach. Dojrzewa 4-6 tygodni. Waga sera to 350 gram, średnica 5 cm i długość 18 cm.

Smak i zapach:

Jest mleczny, jogurtowy z odrobiną smaku koziego i cytryny.

Pochodzenie:

Produkowany jest przez Debbie Mumford z Sharpham Estate w Devon, w Tavistock. Ser dostał nazwę po narciarzu Chemmy Alcott.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis