SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chaumes

  • Ser Chaumes Ser Chaumes
  • Ser Chaumes Ser Chaumes
  • Ser Chaumes Ser Chaumes
  • Ser Chaumes Ser Chaumes
  • Ser Chaumes Ser Chaumes
Wygląd i konsystencja:
Chaumes to ser miękki. Posiada miękką, jaskrawą skórkę w kolorze mandarynkowo-pomarańczowym oraz gładki i nieco gumowaty miąższ. Średnica wynosi 20-23 cm, a wysokość 4 cm. Waga 2 kg. Zawartość tłuszczu: 50%.

Komponenty i wytwarzanie:

Wyrabiany z mleka krowiego. Proces dojrzewania trwa cztery tygodnie. Podczas produkcji ser jest zanurzony w solance, której zawdzięcza jasną skórkę.

Smak i zapach:

Ser ma orzechowy, ostry smak oraz łagodny aromat. Skórka jest jadalna i aromatyczna.

Pochodzenie:

Regionem produkcji Chaumes jest Perigord w południowo-zachodniej Francji. Sposób jego wytwarzania jest oparty na recepturze tradycyjnych serów trapistów.

Podawanie:

Stosowany jest do deski serów, ale nadaje się doskonale także na grilla. Jest dodatkiem do pieczywa i serem cenionym przez dzieci.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis