SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Charolais

  • Ser Charolais Ser Charolais
  • Ser Charolais Ser Charolais
  • Ser Charolais Ser Charolais
Komponenty i wytwarzanie:
Ser Charolais wytwarzany jest w kształcie beczki o wklęsłych bokach, z mleka koziego lub mieszaniny mleka koziego i krowiego. Dojrzewanie sera Charolais trwa od 2 do 6 tygodni.

Smak i zapach:

Subtelne smaki zmieszanego krowiego i koziego mleka, słoność, słodycz i kwasowość wyostrzają się wraz z upływem okresu dojrzewania. Ser można jeść jeszcze młody, półdojrzały lub dojrzały, kiedy to staje się dość mocny.

Pochodzenie:

Ten wiejski (wytwarzany ręcznie) ser pochodzi z granitowych nizin Charola w regionie Burgundii. Doskonały do sałatek lub jako przekąska.

Podawanie:
Zalecane wino Mercurey Rully Montagny.

Wartości odżywcze:

Zawiera 45% tłuszczu.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis