SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chanteraine Poivre

  • Ser Chanteraine Poivre Ser Chanteraine Poivre
Wygląd i konsystencja:
Każdy ser Chanteraine Poivre ma około 15cm średnicy od 4 do 5 cm głębokości, waży pół kilograma, a zawartość tłuszczu wynosi 75%.

Komponenty i wytwarzanie:
Chanteraine jest jednym z grupy serów Triple i śmietany. Są one niezwykle bogate i wykonane są przez dodanie do mleka śmietany tuż przed dojrzewaniem. Jest lepiej znany jako ser o nazwie Croupet, nazwany na cześć wioski w regionie Brie. Krem stosowany w podejmowaniu Chanteraine jest produktem ubocznym od powstania Brie de Meaux AOC. Niepasteryzowany krem dodaje się do niepasteryzowanego mleka tworząc potrójny krem Chanteraine. Powłokę dekoruje się pieprzem, a następnie umieszcza się ser w chłodnych piwnicach na dwa tygodnie.

Podawanie:
Chanteraine jest doskonały na desce serów lub może zostać wykorzystany do przekąsek i podczas koktajli. Dobrze współgra z winami z Burgundii.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis