SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chablis Chalancey

  • Chablis Chalancey  www.fromages.com Chablis Chalancey www.fromages.com
  • Chablis Chalancey    www.fromages.com Chablis Chalancey www.fromages.com
Wygląd i konsystencja:jest to rzemieślniczy ser z pasteryzowanego mleka krowiego.Młody ser ma cienką skórkę,jest miękki, świeży, delikatny i gładki,niemal płynny. Podczas procesu dojrzewania,ser przemywa się winem Chablis z Burgundii,w wyniku czego ser zyskuje silny specyficzny smak i Z biegiem czasu, staje się mocno kremowy i pokrywa się pleśnią,zaś jego naturalna skórka nabiera pomarańczowej barwy.Dojrzewa od 2 do 8 tygodni.Zawartość tłuszczu;50%.Sprzedawany jest w drewnianych okrągłych pudełkach o średnicy 8 cm. 3 cm.wysokich i wadze 200 g.

Smak i zapach:ser o mocnym smaku i zapachu wina Chablis.

Podawanie: gdy ser jest młody, może być serwowany na deskę serów z krakersami i dżemem wiśniowym. Bardziej dojrzały jest pyszny z chrupiącym chlebem.

Proponowane wino:Côte du Rhone, Chablis lub Sancerre
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis