SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chabichou Du Poitou

  • Ser Chabichou Ser Chabichou
  • Ser Chabichou Du Poitou AOC Ser Chabichou Du Poitou AOC
Wygląd i konsystencja:
Chabichou Du Poitou to ser w kształcie cylindra, walca z niebieskawo-szarą pleśnią pokrywającą cienką warstwą warstwę białej pleśni, gdy ser dojrzeje. Zawartość tłuszczu: 45%.

Komponenty i wytwarzanie:

Chabichou Du Poitou to miękki ser o równomiernej teksturze masy serowej, która twardnieje i staje się krucha, kiedy ser dojrzewa.
Ser dojrzewa od 15 dni do 3 tygodni w suchej piwnicy. W tym czasie tworzy się lekka skórka pokryta pleśnią w kolorze niebieskawym.

Smak i zapach:

Ser ma delikatny, lekko słodki, orzechowy smak z odrobiną soli i słabą kwasowością, można w nim wyczuć smak orzeszków ziemnych.

Pochodzenie:

Poitou to najważniejszy region hodowli kóz we Francji, gdzie wytwarza się wiele serów z mleka koziego. Według legendy ser ten był już znany w VIII wieku kiedy to Saraceni mieszkając nad Loarą specjalizowali się w produkcji serów kozich.

Proponowane wina:


Sancerre i Menetou Salon.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis