SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Chabichou

  • Ser Chabichou Ser Chabichou
  • Ser Chabichou Ser Chabichou
  • Ser Chabichou Ser Chabichou
Wygląd i konsystencja:
Chabichou to ser z koziego mleka produkowany we Francji w okolicach Poitou. Jest to ser podpuszczkowy, miękki, bez oczek, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu. Masa serka wynosi od 0,05 do 0,1 kg.

Pochodzenie:

Legenda Chabichou sięga 732 roku, w chwili klęski Saracenów w obszarze, w VIII wieku, po bitwie pod Poitiers. Wielu z nich opuściło obszar, ale niektórzy tam zamieszkali z rodziną, i ze swoimi stadami kóz. Wiejski teren było odpowiedni dla wypasu kóz, które dawniej zwane były "krowami biednych". Z ich mleka właśnie wyrabiano ten ser, który początkowo nazywał się"Cheblis", by potem zyskać nazwę Chabichou.

Komponenty i wytwarzanie:

Chabichou dojrzewa w piwnicach w temperaturze pomiędzy 10 a 12 ° C oraz w 80% do 90% wilgotności przez okres od 10 do 20 dni.

Proponowane wina:

Sancerre, Menetou Salon.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis