SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cendre de Vergy

  • Ser Cendre de Vergy Ser Cendre de Vergy
Wygląd i konsystencja:
Ser Cendre de Vergy ma kremową teksturę. Skórka pokryta popiołem.

Komponenty i wytwarzanie:
Cendre de Vergy to rzemieślniczy ser wytwarzany z krowiego mleka. Na miesiąc grzebie się go w popiele z drewna. Następnie przemywa w Marc de Bourgogne regularnie przez cztery tygodnie. Wreszcie namoczony s powrotem trafia dwa tygodnie do popiołu.

Smak i zapach:
Ser ma słodki, lekko wędzony smak.

Pochodzenie:
Cendre de Vergy jest wytwarzany w Burgundii.

Wartości odżywcze:
Zawiera 50% tłuszczu.

Proponowane wina:
Meursault, Chateau Neuf du Pape lub Chambole Musigny.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis