SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cebreiro

  • Cebreiro   www.mundoquesos.com/search?q=Cebreiro Cebreiro www.mundoquesos.com/sea rch?q=Cebreiro
Wygląd i konsystencja:ser pólmiękki,wykonany z surowego lub pasteryzowanego mleka krowiego.
Skórka jest szorstka, tłusta,żółtawo-biała ze smugami pozostawionymi przez tłuszcz. Wnętrze jest miękkie,kremowe,jasnożółte. Ser ma charakterystyczny format, podobny do czapki szefa kuchni.Waga waha się od dwóch do trzech kilogramów.Dojrzewa Od 3-4 dni (świeże) do 2 miesięcy (dojrzały).Zawartość tłuszczu:45-55%.

Smak i zapach:smaku jest bardzo specyficzny, lekko kwaśny i ostry, przypominający trochę jogurt,bardzo tłusty i  intensywny zapach masła.

Podawanie: ser dobrze smakuje z pieczywem gruboziarnistym,ale po usunięciu skórki można zmieszć go z jogurtem czy śmietaną.Dodawany też do sosów.

Proponowane wino:Ribeiro
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis