SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cabrales

  • Ser Cabrales Ser Cabrales
  • Ser Cebrales Ser Cebrales
  • Ser Cebrales Ser Cebrales
  • Ser Cebrales Ser Cebrales
  • Ser Cabrales Ser Cabrales
  • Ser Cabrales Ser Cabrales
  • Ser Cabrales Ser Cabrales
Wygląd i konsystencja:
Cabrales to hiszpański ser produkowany w wiosce o tej samej nazwie na północy kraju, w prowincji Asturia. Jest to najbardziej znany ser pleśniowy w grupie serów hiszpańskich. Produkuje się go w ograniczonej liczbie, ale za to przy zastosowaniu tradycyjnych, wiejskich metod.

Komponenty i wytwarzanie:

Do produkcji sera Cebrales używa się surowego mleka, głównie krowiego, choć większość pasterzy hoduje stado składające się także z kóz i owiec, których mleko jest używane do produkcji sera głównie wiosną i latem. Mleko zadawane jest podpuszczką cielęcą, dzięki której tworzy się skrzep serowy, który następnie powoli się odcedza, a potem ręcznie macza w solance. Po tym procesie sery są suszone na świeżym powietrzu przez ok. 3 - 4 tygodnie, następnie dojrzewają w chłodnych piwnicach. W tym czasie są co jakiś czas odwracane, by mogły porosnąć równomiernie pleśnią. By nadać mu właściwego smaku, jego powierzchnie co 24 godziny starannie się soli. Czas dojrzewania tego kremowego i zdobionego pleśniowymi plamkami sera wynosi dwa miesiące. Jego rezultatem jest pyszny pleśniowy ser Cebrales o cylindrycznym kształcie, wadze ok. 2-4 kg i nierównej, chropowatej skórce.

Smak i zapach:

W smaku ser Cebrales jest nieco pikantny, kwaskowy i wyrazisty. W zapachu zaś ostry.

Podawanie:

Ser Cebrales doskonale nadaje się do kanapek, pieczonych mięs i kiełbas np. salami, sałatek oraz hiszpańskiego wina.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis