SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cavet Feuille

  • Cavet Feuille Cavet Feuille
  • Cavet Feuille Cavet Feuille
Wygląd i konsystencja:
Ser jest robiony z koziego mleka, po okresie 2 tygodni dojrzewania jest obmywany alkoholem i owijany w liście kasztanowca. Alkohol chroni ser przed wchłanianiem złych aromatów. Ma miękki, kremowy smak, wyborny aromat wywodzący się od liści kasztanowca, w których jest przechowywany. Waży 90 gram.

Dojrzewanie :
- jako ser świeży _ minimum 2 tygodnie
- jako pół świeży - minimum 4 do 5 tygodni
- dojrzały w pełni - co najmniej 6 do 8 tygodni.

Spożywany na każdym etapie dojrzewania przynosi rozkosz dla podniebienia.

Pochodzenie:
Początki tego sera wywodzą się z czasów Rzymskich. Farmerzy z regionu jedzą ser wygrzebując go łyżeczką i przemywając lokalnym czerwonym lub białym winem.

Podawanie:
Białe wino: St Joseph (Marsanne, Roussanne grapes).
Czerwone wino: Côtes-de-Provence (Grenache, Cinsault grapes).
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis