SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cathare

  • Ser Cathare Ser Cathare
  • Ser Cathare Ser Cathare
Wygląd i konsystencja:
Cathare dumnie nosi krzyż Katarów (średniowiecznej grupy religijnej mieszkającej w okolicach Carcassonne). Krzyż jest pięknie naniesiony na wierzch sera. Kształt ma płaskiego dysku pokrytego węglowym popiołem.

Smak i zapach:
Po okresie dojrzewania, ser Cathare nabiera typowego, gładkiego smaku mleka koziego, typowego dla tego regionu we Francji. Smak jest specyficzny, pogłębiający się w czasie okresu dojrzewania. Jeśli jesteś zwolennikiem smaku delikatnego mleka, to najbardziej będzie odpowiadał ser świeży. Dojrzewanie trwa od 2 do 3 tygodni.

Podawanie:
Do sera pasują najlepiej wina białe: Gaillac (Mauzac, L'En de l'El, Ondenc grapes).

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis