SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Casu Marzu

  • Casu Marzu “Rotten Cheese” Casu Marzu “Rotten Cheese”
  • Ser Casu Marzu Ser Casu Marzu
Wygląd i konsystencja:
Casu Marzu to nie jest ser, który może sprostać wszystkim seromaniakom. Ten ser pochodzący z Sardynii, w wolnym tłumaczeniu nazywa się “Rotten Cheese.” Do kawałków sera Pecorino wkłada się larwy albo pozostawia się je, by same mogły się w nim wykluć z jaj. Jeśli dla spożywającego, sama nazwa nie stanowi przeszkody, to ta pojawia się czasem na widok tysięcy wijących się larw w serze. Casu Marzu, znany także pod nazwą „chodzący ser”. Casu Marzu to Włoski ser z mleka owczego z dodatkiem czegoś extra. Gotowy ser ma ostry, silny, mdlący smak. Jest on specjałem przeważnie dla mężczyzn.

Podawanie:

Na ogół spożywany z chlebem i mocnym czerwonym winem.

Pochodzenie:

Wytwarzany w Sardynii, gdzie znany jest jako Casu Modde lub Formaggio Marcio.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis