SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Castelmagno

  • Ser Castelmagno Ser Castelmagno
  • Ser Castelmagno Ser Castelmagno
  • Ser Castelmagno Ser Castelmagno
Wygląd i konsystencja:
Najczęściej spotyka się ser Castelmagno w kształcie cylindrycznym. Czerwono-żółta naturalna skórka jest twarda, z niewielką ilością plamek szarych drożdży i pleśni. Niebieska pleśń, obecna w piwnicach, czasem przenika przez skórkę sera i tworzy delikatne, niebieskie smugi w miąższu, które nadają serom bardziej pikantny smak.

Komponenty i wytwarzanie:

Castelmagno wytwarzany jest z częściowo odtłuszczonego mleka krowiego, z dodatkiem mleka koziego z lub owczego. Mleko z wieczornego udoju jest pozostawiane na noc, aby się zsiadło. Następnego dnia dodaje się mleko z udoju porannego, co przyczynia się do jego silnego smaku i niezwykłej konsystencji. Dojrzewanie trwa od 2 do 5 miesięcy w wilgotnej i przewiewnej piwnicy od czasu do czasu są odwracane i myte w celu pobudzenia rozwoju naturalnej flory mikroorganizmów, której to florze ser zawdzięcza swój niezwykle intensywny, pleśniowy aromat.

Smak i zapach:

Castelmagno po dwóch miesiącach ma wykwintny, delikatny, lekko słonawy smak zaś po pięciu miesiącach dojrzewania smak jest mocny i pikantny.

Pochodzenie:

Ser włoski z regionu Cuneo. Pierwsza oficjalna wzmianka o Castelmagno pochodzi z roku 1277. Przez stulecia produkcja tego sera pozostawała na niezmienionym poziomie. Docierał nawet do Paryża i Londynu. Dopiero od początku lat pięćdziesiątych popyt na niego zaczął znacznie spadać. W celu zachowania części lokalnej historii, powstało stowarzyszenie ochrony sera Castelmagno, które uzyskało status formalny w ramach systemu DOC w roku 1982.

Podawanie:

Jest on podawany jako ser deserowy po kolacji, a także wykorzystywany do przyrządzania gnocchi(niewielkich kluseczek). Polecane wina: Barolo i Barbaresco.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis