SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Castellano

  • Ser Castellano Ser Castellano
  • Ser Castellano Ser Castellano
Wygląd i konsystencja:
Castellano jest tradycyjnym, niepasteryzowanym serem żółtym o kształcie koła lub pół koła. Wykonywany jest z mleka owczego. Jasnożółte wnętrze Castellano jest wiążące i gęste. W porównaniu do Manchego, jest dość wilgotny i ma kilka otworów wielkości ryżu.

Komponenty i wytwarzanie:
Świeży twaróg umieszczany jest w specjalnej, plastikowej obręczy, dzięki której ma zygzaki na skórce. Ten ser produkuje się w hiszpańskiej Kastylii, głównie w prowincji Valladolid i Palencia - dlatego nazywa się go po prostu serem kastylijskim. Tradycyjnie produkowany był z mleka niepasteryzowanego - dziś jednak częściej wytwarza się go z mleka pasteryzowanego, nie tylko owczego, ale także koziego i krowiego.

Smak i zapach:

Śmietankowo-karmelowy smak, nieco pikantny, doskonale zrównoważony lekką kwaśnością i szczyptą soli.

Podawanie:
Castellano jest tradycyjnym serem stołowym.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis