SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Castell de Morella

  • Ser Castell de Morella Ser Castell de Morella
Wygląd i konsystencja:
Castell de Morella to ser produkowany z pasteryzowanego mleka koziego w prowincji Castellón, w Walencji. Wytwarzany w formie ostrosłupa ściętego o wadze 500 gr. Jest to ser półmiękki, skórka pokryta szaro-białą pleśnią. Wnętrze w kolorze kości słoniowej, białej. Konsystencja elastyczna, kremowa, gładka, bez dziurek. Dojrzewa 30 dni. Zawartość tłuszczu: 45%.

Smak i zapach:
W smaku lekko słony i lekko słodki, z posmakiem orzechów. Jego zapach przypomina aromat wina, grzybów i jaskiń.

Proponowane wina:
Kataloński Cava, szampan lub białe wina owocowe.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis