SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cassoleta

  • Ser Cassoleta Ser Cassoleta
  • Ser Cassoleta Ser Cassoleta
Wygląd i konsystencja:
Nazywany również Formatge z Cassoleta, Saladito Valenciano, czy też Puçol i Burriana. Ser Cassoleta wyróżnia się niepowtarzalnym kształtem. Ma kształt małego bloku z zapadniętym środkiem. Należy do serów świeżych. Waży 500 gram. Ser jest zakonserwowany w solance, konieczne jest odsalanie przed spożyciem.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Cassoleta był pierwotnie wytwarzany z koziego lub owczego mleka, bądź z ich mieszanki. Obecnie do produkcji można używać mleka krowiego. Produkcja obejmuje rejony tj. Valencia i Castellon. Ser jest jednym ze świeżych, najczęściej spożywanych serów w regionie Walencji.

Smak i zapach:
Smak sera Cassoleta jest maślany i słodki, ze słonym, wyróżniającym się w tle posmakiem.

Podawanie:
Ser bywa smażony z papryką i pomidorami i podawany z lekkim winem białym .

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 43.41%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis