SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Casolet Rosa Camuna

  • Ser Casolet Rosa Camuna Ser Casolet Rosa Camuna
  • Ser Casolet Rosa Camuna Ser Casolet Rosa Camuna
Wygląd i konsystencja:
Casolet Rosa Camuna to kwadraty, trójkąty  w przypadku Casolet, tradycyjny kształt róży Val Camonica.
Ser o kolorze jasnożółtym i kości słoniowej. Zwarty, elastyczny o rzadkim dziurkowaniu. Ser waży od 3,3 do 5,5 kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z surowego, pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa 0d 20 do 60 dni.

Smak i zapach:
Smaki słodki i mleczny, z akcentami ziół i grzybów.

Pochodzenie:
Pochodzą z górzystych terenów północnych Włoch. Najczęściej jednak z rejonówVal Camonica, Lombardia.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis