SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cashel Blue

  • Ser Cashel Blue Ser Cashel Blue
  • Ser Cashel Blue Ser Cashel Blue
  • Ser Cashel Blue Ser Cashel Blue
  • Ser Cashel Blue Ser Cashel Blue
Wygląd i konsystencja:
Cashel Blue to ser w kształcie walca, ma wilgotną, chrupiącą skórkę z szarą pleśnią. Cashel Blue wytwarzany jest w podobny sposób jak Roquefort, choć jest bardziej miękki, bardziej wilgotny i mniej słony od niego.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z mleka krowiego. Cashel Blue jest dostępny jako ser pasteryzowany, niepasteryzowany, wegetariański i niewegeteriański. Dojrzewa w osiem do 14 tygodni, a jego zawartość tłuszczu wynosi około 45 procent. Cashel Blue jest średnio miękkim serem pleśniowym. Od sera twardego różni go to, że nie musi tak długo dojrzewać. Ser można wprowadzać do sprzedaży w krótkim czasie po jego wyprodukowaniu. Minimalny czas dojrzewania to 6 tygodni, maksymalny 20. Czas, w którym jest odstawiany do sprzedaży (czy po 6 tygodniach, czy później) zależy od tego, kto jest nabywcą. Rocznie produkuje się 2 tysiące ton Cashel Blue.

Smak i zapach:

Kiedy jest młody, Cashel Blue jest jędrny, choć wilgotny, z drobną nutą świeżego estragonu, cedru i białego wina. Z wiekiem jego charakter nabiera siły, i ser dojrzewa do bardziej okrągłego, bardziej ostrego stylu.

Pochodzenie:
Ten jedyny irlandzki ser pleśniowy był wytwarzany przez Jane i Louisa Grubbsów.Producenci serów pleśniowych z regionu Beechmont na razie nie zamierzają składać wniosku o rejestrację sera Cashel Blue jako produktu regionalnego, ale wkrótce może okazać się to konieczne, bowiem Bruksela promuje produkty regionalne i tradycyjne z unijnym logo - także za oceanem, a tak oznakowane produkty jak dowodzą badania sprzedają się znacznie lepiej. Pomóc mogłaby im specjalnie do tego powołana Agencja Bord Bia, która skupia producentów irlandzkich wyrobów lokalnych i tradycyjnych.

Podawanie:
Jest to ser do deski serów, doskonale gęsto rozsmarowujący się na ciepłym orzechowym chlebie.

Proponowane wina:

Chardonnay, Porto, Muskat.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis