SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Casciotta di Urbino

  • Ser Casciotta Urbino Ser Casciotta Urbino
  • Ser Casciotta Urbino Ser Casciotta Urbino
  • Ser Casciotta Urbino Ser Casciotta Urbino
Wygląd i konsystencja:
To tradycyjny, niepasteryzowany pół miękki ser częściowo dojrzewający. Ma kształt cylindryczny z lekko zaokrąglonymi brzegami, pokryty jest naturalną, cienką, błyszczącą, żółto-pomarańczową skórką.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser ten może być wytwarzany z krowiego, koziego lub owczego mleka. Ten ser jest wytwarzany tylko w okresie od kwietnia do września. Dojrzewa w ciągu 15 - 30 dni, a zawartość tłuszczu wynosi 45 procent.

Smak i zapach:

W smaku jest słodki i wilgotny, z aromatem ciepłego mleka. Jest to delikatny ser, o subtelnym smaku świeżej zielonej trawy, orzechów i polnych kwiatów.

Pochodzenie:

Nazwa sera jest używana do określenia całej grupy wielu małych serów produkowanych w centralnych Włoszech.

Podawanie:

Casciotta di Urbino jest wykorzystywany jako ser stołowy, jest składnikiem wielu sałatek oraz gotowanych potraw.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis