SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Caş

  • źródło www.andyvasilescu.net źródło www.andyvasilescu.net
Wygląd i konsystencja:
Caş (wymowa [kaʃ]) to ser produkowany w Rumunii. Jest tworzony poprzez dodawanie tłuszczu do świeżego mleka. Kiedy grudki się zbiorą, są rozgniatane i zbierane do materiałowego worka, podwieszane, co powoduje, że wszytko ładnie wycieka jak z sitka.

Ser ma kształt okrągły, łezkowaty, wysycha dopóki nie pojawi się kolor żółty i ostry smak. Caş jest używany do tworzenia innych serów jak: Brânză de Burduf czy Caşcaval.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis