SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Caruchon

  • Ser Caruchon Ser Caruchon
  • Ser Caruchon Ser Caruchon
Wygląd i konsystencja:
Caruchon posiada brązową korę. Skórka jest lekko falista, wnętrze zaś w kolorze kości słoniowej. Gładka pasta z miękką teksturą topnienia. Z wiekiem ciemnieje, a smak robi się bardziej intensywny.

Komponenty i wytwarzanie:

Caruchon jest wyrabiany z owczego mleka pasteryzowanego. Płucze się go w słonej wodzie przez 10 tygodni, następnie pozostawia na kolejny okres w celu kwitnienia i uzyskania białej pleśni.

Smak i zapach:

Ser Caruchon ma charakterystyczny, zrównoważony smak z przenikliwą, gęstą, kremową teksturą.

Proponowane wina:

Beaujolais lub Calvados.

Podawanie:

Jako składnik deski serowej z dodatkiem czerwonego wina.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis