SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ser Carski

  • Ser Carski Ser Carski
  • Ser Carski Ser Carski
Komponenty i wytwarzanie:
Ser Carski jest naturalnym produktem powstałym poprzez koagulację mleka za pomocą podpuszczki. Podczas produkcji serów carskich wprowadzane są specjalne szczepionki żywych kultur bakterii, które w procesie dojrzewania wpływają na cechy organoleptyczne i nadają wyjątkowy smak tym serom.
Powstały w procesie produkcyjnym skrzep sera, jest krojony i dosuszany. Następnie gęstwa serowarska jest formowana i krojona. Pokrojone bloki sera są zanurzane w solance, aby nadać serowi odpowiednie cechy smakowe.

Istotnym elementem produkcji tego sera jest sposób jego pielęgnacji w procesie dojrzewania. Powierzchnię skórki każdego bochenka sera ręcznie pokrywa się kilkakrotnie polioctanem winylu. Powłoka ta chroni skórkę przed pleśnieniem i nadmiernym wysychaniem.

Ser Carski dojrzewa minimum trzy miesiące, aby w pełni osiągnąć zamierzone cechy organoleptyczne i fizyko- chemiczne. Ser Carski jest doskonałym źródłem pełnowartościowego wapnia. Zawiera witaminy z grupy B i sole mineralne.

Smak i zapach:
Ser Carski pełnotłusty charakteryzuje się subtelnym, pełnym, słodkawym smakiem, charakterystycznym dla sera typu Old Amsterdam, jest barwy ciemnożółtej, konsystencji zwartej, jednolitej w całej masie. W miarę dojrzewania konsystencja Sera Carskiego zmienia się na lekko kruchą.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis