SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Carnia Altobut

  • Ser Carnia Altobut Ser Carnia Altobut
Wygląd i konsystencja:
Carnia Altobut - ser ten ma kształt cylindryczny. Jego waga to 5-6 kilo. Ser o zwartej i elastycznej konsystencji z dziurami różnych wielkości. Może mieć kolor jasnożółty lub o zabarwieniu kości słoniowej.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z surowego mleka krowiego. Produkcja uzyskana z holowniczo dojonego mleka z ugotowanym na twardo nadzieniem  typu rennet curd (rennet to jabłka, zaś curd to zsiadłe mleko).

Smak i zapach:
Smak typowy dla górskich serów.

Pochodzenie:
Wytwarzany we Włoszech na terenie Carnia w Friuli Venezia Giulia.

Podawanie:
Polecany na deskę serów, do kanapek i ciepłych przekąsek.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis