SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Caprino Ossolano

  • Ser Caprino Ossolano Ser Caprino Ossolano
  • Ser Caprino Ossolano Ser Caprino Ossolano
Komponenty i wytwarzanie:
Ser Caprino Ossolano jest wytwarzany z surowego mleka koziego przy użyciu podpuszczki zwierzęcej.od marca / kwietnia do października / listopada. Gdy mleko osiągnięcie temperaturę 18 do 20 stopni dodaje się do niego podpuszczkę. Zsiadłe mleko jest przelewane do form i na sucho solone. Ser dojrzewa po ok. 40 dniach. Skórka cienka koloru kremowo-białego lub słomkowego w zależności od wieku sera, wnętrze kremowobiałe. Ser ma kształt cylindra o średnicy 10-15 cm, wysokości 1-2 cm i wadze 50-200 g.

Smak i zapach:

Ser Ossolano Caprino ma lekki, świeży aromat.

Podawanie:

Ser bywa często podawany z wiejskim chlebem i lampką wina Ossola.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis