SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Caprice des Dieux

  • Caprice des Dieux Caprice des Dieux
  • Ser Caprice des Dieux Ser Caprice des Dieux
  • Ser Caprice des Dieux. Ser Caprice des Dieux.
Wygląd i konsystencja:
Jest to kre­mowy, miękki i aniel­sko pyszny owalny camem­bert o lekko orze­cho­wym smaku. Nazwa sera ozna­cza «kaprys Bogów». Jest to nowoczesny, biały ser o owalnym kształcie i gładkiej, aksamitnej, czystej penicylinowej skórce. Caprice des Dieux jest pierwszym francuskim serem jaki kiedykolwiek zostały wyprodukowany w owalnym kształcie. Charakterystyczny kształt, zainspirowany został słynnym Calisson. Ser waży 300 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Proces dojrzewania trwa dwa tygodnie. Caprice des Dieux produkowany jest w fabryce w Illoud w Haute Marne. Caprice des Dieux jest dobrym źródłem wapnia, jest pełny witamin, minerałów i białek.

Pochodzenie:

Ser został po raz pierwszy wyprodukowany w 1956 roku przez Jean-Noël Bongrain .

Smak i zapach:

Ma elastyczny, kremowy miąższ, a słodki, mleczny smak zawdzięcza dodatkowi śmietany z posmakiem orzechowym.

Podawanie:

Zalecane wino: Coteaux Champenois. Bardzo często podawany po posiłkach w towarzystwie owoców, dobry na kanapki.

Wartości odżywcze:

Caprice des Dieux jest dobrym źródłem wapnia i pełny witamin, minerałów i białek. 2,5 uncji lub dwie małe porcje zapewniają 30% zalecanej dawki codziennej wapnia.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis