SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Capra Valtellina

  • Ser Capra Valtellina Ser Capra Valtellina
Wygląd i konsystencja:
Capra Valtellina to ser twardy, krystaliczny, w kolorze żółtym i z dziurkami w swej masie. Wytwarzany w kształcie cylindrycznym o wadze 500 gram.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z mleka koziego. Dojrzewa od 4 do 6 miesięcy. Produkowany w niewielkich ilościach przez cały rok.

Smak i zapach
Ziołowy smak i orzechowy aromat.

Pochodzenie:
'Capra' to włoskie słowo 'koza', z której mleka wykonany jest ten znakomity ser. 'Valtellina' pochodzi od nazwy doliny Valtelline w Lombardii we Włoszech.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis