SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cantal Entre Deux

  • Ser Cantal Entre Deux Ser Cantal Entre Deux
Wygląd i konsystencja:
Cantal jest ciężkim, wilgotnym serem twardym, podpuszczkowym, o kolorze kości słoniowej, z naturalną pomarańczową skórką, z ciemniejszymi i jaśniejszymi przebarwieniami. Należy do serów niedogrzewanych, dwukrotnie prasowanych. Ma suchą i twardą lub miękką skórkę, miąższ bez oczek. Zawartość tłuszczu to 45%.

Pochodzenie:
Ten ser uznawany jest za dziadka serów z regionu Auvergne. Historia opowiada, że 2000 lat temu, ze względu na trudne zimy w regionie, rolnicy produkowali dużo serów, aby zawsze było coś do jedzenia, przez cały rok. Produkowany z mleka krowiego w górach Owernii i Aubrac, w kształcie cylindra i waży 30-50 kg. Mleko musi pochodzić od krów rasy Salers o charakterystycznych rozłożystych rogach, które wypasają się pomiędzy 15 listopada do 15 kwietnia. Wersja Fermier powstaje z surowego mleka, a przemysłowa wersja Latier z pasteryzowanego mleka. W 1980 roku ten niezwykły ser został przyjęty do prestiżowej rodziny AOC - ser Cantal.

Auvergne jest regionem znanym z tysięcy wulkanów, gór i pastwiskami, które są bardzo żyzne.

Smak i zapach:
Dobrze dojrzały Cantal ma intensywny smak, natomiast młody ser słodycz mleka surowego. Forma sera jest masywna i przysadzista, z miękkim żółtym wnętrzem. Kiedy się go rozgniata, miąższ topi się w dłoni. Środek jest jednolity, z grubą, gładką, suchą, szaro-brązową skórką.

Podawanie:
Cantal doskonale nadaje się do robienia sufletów, posłuży jako nadzienie do naleśników i omletów, może być krojony w kostkę i dodawany do sałatek. Można go z powodzeniem używać do fondue i zup.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis