SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cantal

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Ser Cantal Ser Cantal
  • Sery Cantal dojrzewajace w piwnicy Sery Cantal dojrzewajace w piwnicy
Wygląd i konsystencja:
Ser Cantal ma kształt cylindra o średnicy zazwyczaj około 35 cm. Forma tego sera jest dość masywna i pękata, z miękkim wnętrzem. Miąższ sera jest dość zwarty i jednolity, z grubą, gładką, suchą, szaro-brązową skórką. W sprzedaży ma formę wysokiego cylindra o wadze 35-45 kg. Cantal jest bardzo popularny wśród Francuzów.

Komponenty i wytwarzanie:

Istnieją dwa rodzaje sera Cantal: Cantal fermier (wiejski ser produkowany z użyciem mleka surowego) i Cantal laitier (wersja handlowa, produkowana masowo). Mleko jest podgrzewane do temperatury 90°C i warzone dzięki dodaniu płynnej podpuszczki. Skrzep twarogowy jest następnie cięty na niewielkie kawałki, a po odsączeniu serwatki zsiadłe mleko w formie skrzepu jest prasowane i cięte na plasterki, a następnie formowane. Cantal jest serem dojrzewającym 3 miesiące w temp. 10° C. Uważany za najstarszy ser francuski. Cantal jest sprzedawany po 30 dniach dojrzewania jakojeune, w okresie od drugiego do szóstego miesiąca dojrzewania jakoentre deux, a po ponad sześciu miesiącach jakovieux.

Smak i zapach:

Z biegiem lat, jego reputacja i walory smakowe zdobyły serca i umysły coraz większej liczby miłośników sera. Auvergne to region znany z obecności tysięcy wulkanów, a obficie nawadniane przez górskie burze latem i ogrzewane słońcem, pastwiska na tym terenie są bardzo urodzajne. Ser Cantal zawiera w sobie całe bogactwo tych niezwykle urodzajnych ziem. Dobrze dojrzały Cantal ma intensywny, ostry smak, natomiast młody, wciąż dojrzewający ser ma słodycz charakterystyczną dla surowego mleka. W jego zapachu wyczuwalna jest nuta ziemista, uzupełniona delikatnym zapachem urodzajnych pastwisk. W smaku Cantal jest dość ostry, choć jednocześnie delikatnie maślany. Doskonały przykład tradycyjnego sera wiejskiego. Jego smak jest zróżnicowany w zależności od długości dojrzewania. Po miesiącu jest słodkawy i sprężysty a po sześciu ma wyraźny, ostry smak i jest miękki.

Pochodzenie:

Najstarszy spośród wszystkich francuskich serów, pochodzący z czasów Galów. Ten ser jest przodkiem serów pochodzących z regionu Auvergne. Produkowany w górach Owernii od dwóch tysięcy lat tradycyjnymi, niezmienionymi metodami. Otrzymał certyfikat AOC w 1956 roku.

Podawanie:

Przyrządza się z niego suflety, zupy, sosy i zapiekanki. Wina towarzyszące: lekkie i o posmaku owocowym jak Rully czy Chinon.

Polecane wina:

Podawany jest w towarzystwie czerwonych win wytrawnych, najlepiej z Doliny Loary. Lekkie i o posmaku owocowym takie jak Rully czy Chinon oraz Cabernet Sauvignon, Champagne, Merlot ,Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Beaujolais.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis