SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cantabria

  • Ser Cantabria Ser Cantabria
  • Ser Cantabria Ser Cantabria
Pochodzenie:
Cantabria, nazwany tak jak region w północnej Hiszpanii z którego pochodzi.

Wygląd i konsystencja:
Ser wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego, o kremowej konsystencji i delikatnej, gładkiej woskowej żółtej skórce. Ma kształt cylindryczny albo sześcianu.Waży od 0,5 do 3 kg.

Smak i zapach:
Łagodny, niemal rozpływa się w ustach pozostawiając delikatny i słodki maślany smak z wyczuwalną nutą goryczy.

Podawanie:
Cantabria to miękki ser, łatwo się topi, dlatego jest idealny do różnego rodzaju nadzienia. W Cantabrii jest często dodawany do dań rybnych, z kurczaka, sycących zup i gulaszu. Najlepiej smakuje na grubej kromce chleba.

Proponowane wina:
Młode, owocowe czerwone wina hiszpańskie, np. Crianz.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis