SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Canestrato Pugliese

  • Ser Canestrato Pugliese Ser Canestrato Pugliese
Pochodzenie:
Canestrato Pugliese to włoski ser z prowincji Foggia. Nazwa pochodzi od prostego, ręcznie wyplatanego koszyka z trzciny, w którym gęstwa serowa jest odsączana i prasowana. Ser jest chroniony statutem DOC.

Wygląd i konsystencja:

Canestrato Pugliese to ser tradycyjny, farmerski, twardy z masy mleka niepasteryzowanego owczego (rasy merynos lub apulińska).Wytwarzany jest w kształcie cylindrów o wadze 7 - 14 kg. Ma naturalną, beżową do złotej skórkę, z wytłoczonym zawiłym wzorem koszyka, w którym ser jest formowany.
Ser Canestrato Pugliese jest aromatyczną wersją sera Pecorino. Gdy pozwoli mu się dojrzewać na drewnianej półce przez miesiąc lub dwa, nabierze aromatu kojarzącego się z wilgotną wełną, lanoliną i pleśnią. Twardy i ziarnisty miąższ sprawia wrażenie tłustego, jakby śmietankowego o smaku palonego karmelu, który jest charakterystyczny dla serów z mleka owczego. Ser ten można poddawać dojrzewaniu do roku. Zawiera on 45 %tłuszczu w suchej masie.

Podawanie:

Ser stołowy i do tarcia.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis