SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Camembert de Normandie

  • Ser Camembert de Normandie Ser Camembert de Normandie
  • Ser Camembert de Normandie Ser Camembert de Normandie
Przepisy z serem Camembert >>

Wygląd i konsystencja:

Pierwotnie ten ser był dość suchy i żółto-brązowy, ale po kilku modyfikacjach w procesie produkcji stał się bardziej miękki i ziemisty w smaku, kremowo żółty i sprężysty. Ser ma skórkę pokrytą białą pleśnią z czerwonawymi paskami i plamkami. Miąższ jest kremowo-żółty, sprężysty, powinien się uginać pod naciskiem palca.
Często porównywany do sera Brie.

Komponenty i wytwarzanie:

Na początku procesu dojrzewania, Camembert jest początkowo kruchy i miękki, by wraz z wiekiem stać się bardziej kremowy (zwykle trwa to 2-3 tygodnie). Wytwarza się go z mleka surowego na fermach mleczarskich i z mleka pasteryzowanego w produkcji na skalę przemysłową.

Smak i zapach:

Prawdziwy Camembert ma delikatny, lekko słony i maślany smak, wspaniały aromat i delikatny grzybowy i owocowo - jabłkowy posmak.

Pochodzenie:

Historia bardzo słynnego francuskiego sera Camembert sięga XVIII wieku, a jego nazwa pochodzi od nazwy miejscowości w Normandii, w północno-zachodniej Francji, w której znajduje się posąg twórcy tej konkretnie odmiany sera (Marie Harel). Owa Francuzka podczas burzliwej Rewolucji Francuskiej ukryła mnicha z Brie, który z wdzięczności zdradził jej sekret przyrządzanie tegoż sera.
W roku 1855 jedna z córek Marie Harel poczęstowała samego wielkiego Napoleona kawałkiem tego sera mówiąc, że pochodzi on z niewielkiej miejscowości o nazwie Camembert. Napoleon zachwycił się jego smakiem i od tamtej pory ser Camembert stał się znany na całym świecie pod swoją obecna nazwą.
Dzięki rozwojowi kolei możliwe stało się sprzedawanie sera na całym świecie. Problemem pozostawał transport. W 1890 roku francuski inżynier o nazwisku Ridel wymyślił dla Camemberta drewniane pudełko, które od tamtego czasu kojarzy się z serem. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1983 roku. Oryginalny Camembert powinien być produkowany wyłącznie w Normandiin i posiadać napis na etykiecie "au lait cru, moule a la louche".

Proponowane wino:

Camembert pięknie łączy się z francuskim szampanem i czerwonym winem tj. Bordeaux czy Beaujolais oraz Côtes de Rhone, Cabernet Sauvignon, St.Emilion, St Estephe, Medoc, Morgon.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis