SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Camembert Saint Benoit

  • Ser Camembert Saint Benoit Ser Camembert Saint Benoit
Wygląd i konsystencja:
Camembert Saint Benoit, tak jak Brie, normandzki camembert jest serem światowej sławy, wytwarzanym na wiele różnych sposobów, które przynoszą rozmaite skutki. Sery sprzedawane pod tą nazwą różnią się w zależności od rodzaju mleka i zawartości tłuszczu.

Smak i zapach:
St. Benoit, kiedy dojrzeje, jest półpłynny, po przekrojeniu krążka ser w przyjemny sposób wylewa się spod skórki. Nie jest szczególnie tłusty, ma miłą goryczkę i znakomicie łączy się z półsłodkim jabłkiem.

Komponenty i wytwarzanie:
Tak jak Brie, normandzki camembert jest serem światowej sławy, wytwarzanym na wiele różnych sposobów, które przynoszą rozmaite skutki. Sery sprzedawane pod tą nazwą różnią się w zależności od rodzaju mleka i zawartości tłuszczu.

Podawanie:
Najlepsze wino do tego sera: lekkie wino czerwone (burgund, Beaujolais, Valpolicella, kékfrankos); im ser dojrzalszy, tym bardziej lubi mocne wina białe (furmint, biały burgund). Idealny dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z aromatycznymi serami francuskimi. Doskonałe wprowadzenie do camemberta jako gatunku – osoby onieśmielone potężnym aromatem wielkich camembertów można przekonać do uroków tego sera podając im właśnie wersję lekką, podstawową.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis