SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Camembert Le Rustique

  • Ser Camembert Le Rustique Ser Camembert Le Rustique
  • Ser Camembert Le Rustique Ser Camembert Le Rustique
  • Ser Camembert Le Rustique Ser Camembert Le Rustique
  • Ser Camembert Le Rustique Ser Camembert Le Rustique
  • Ser Le Rustique Ser Le Rustique
  • Ser Camembert Le Rustique Ser Camembert Le Rustique
Wygląd i konsystencja:
Wersja słynnego francuskiego sera Camembert, pakowana w okrągłe pudełka z charakterystycznym papierem w biało-czerwoną kratkę. Camembert jest tradycyjnym typem sera z Normandii (północ Francji), powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego.Miękki ser z pleśniową skórką. Ma zawartość tłuszczuw suchej masie na poziomie 45%, a 21% w gotowym produkcie. Średnia waga sera to 250 g, grubość - 2 cm, średnica - 11 cm. Im bardziej dojrzały, tym bardziej lejącą się posiada konsystencję. Charakterystyczną cechą tego produktu jest drewniane, okrągłe pudełko, w którym się go dystrybuuje z wizerunkiem konnegowozu mleczarskiego i napisemFabriqué en Normandie.

Komponenty i wytwarzanie:

Ręcznie formowane okrągłe sery o wadze ok. 300g są szczepione bakterią zwaną Penicillium camemberti, która tworzy na skórce sera charakterystyczny watowaty nalot. Dojrzewanie sera trwa ok. 2 tygodni. Młody Camembert w smaku przypomina nieco Brie, ma lekko kruszącą się konsystencję i świeży smak. W miarę dojrzewania coraz bardziej się rozpływa, a jego smak i zapach stają się coraz ostrzejsze. Dlatego warto sprawdzić na opakowaniu datę ważności sera – jeżeli brakuje do niej jeszcze dwóch-trzech tygodni, ser nie jest całkiem dojrzały i warto odłożyć go w temperaturze pokojowej. Camembert Le Rustique różni się tym od większości popularnych na rynku Camembertów, że posiada wszystkie walory zapachowo-smakowe autentycznego Camemberta produkowanego z mleka niepasteryzowanego. Istnieje także wersja nieco "lżejsza" sera, jest to -Camembert Le Rustique Light.

Podawanie:

Camembert ma wiele zastosowań kulinarnych – można go piec lub smażyć w całości i podawać np. z konfiturą z żurawin lub czerwonych porzeczek, ale najlepiej smakuje po obiedzie, podany z wiejskim chlebem.

Proponowane wina:

Niezbyt ciężkie wino czerwone (Beaujolais, Valpolicella, Merlot lub Pinot Noir z Nowego Świata) lub mocniejsze wino białe (Chardonnay).

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis